V Spišskom Hrhove ušili košeľu pre obra, dlhú 555 centrimetrov

10.06.2006 Levoča

Spišský Hrhov 10. júna (TASR) - Obrovskú košeľu dlhú viac ako päť a pol metra (555 cm) došili dnes v Spišskom Hrhove v okrese Levoča v rámci šiesteho ročníka...
Spišský Hrhov 10. júna (TASR) - Obrovskú košeľu dlhú viac ako päť a pol metra (555 cm) došili dnes v Spišskom Hrhove v okrese Levoča v rámci šiesteho ročníka zábavného podujatia Harhovske čuda a zabaviska.

\"Uložili sme ju na takmer deväťmetrovú stoličku, ktorú chlapi zhotovili vlani. Košeľu pre obra šilo 77 žien, z nich najstaršia mala 77 rokov, najmladšia päť. Nite sme nemerali, máme ich dosť a plátna sme objednali 70 metrov štvorcových, \" konštatoval pre TASR starosta obce Vladimír Ledecký. Spresnil, že košeľu, s ktorou sa budú uchádzať o zápis do Guinnessovej knihy rekordov, začali šiť v piatok popoludní od 16. hodiny. Šičky vytrvalo pracovali do neskorého večera a pokračovali dnes od rána do desiatej hodiny.
Podľa starostu je \"Hrhov známy šikovnosťou svojich obyvateľov. Takmer v každom druhom dome majú podomácky zhotovený traktor. Pretekajú s nimi už štvrtý rok. Tohtoročnou novinkou bol kozokros, teda rýchlostná súťaž kôz na vytýčenej trati\".
Chovatelia ich mohli motivovať rôzne, ale bez fyzického kontaktu. Do finále postúpilo iba päť kôz, keďže ostatné sa ukázali ako \"nevychovávateľné\" a svojich gazdov príliš nerešpektovali. Na úspešné pretekárky platili rôzne finty. Jedna utekala za loptičkou, iná za vedrom plným zrna.
Harhovske čuda a zabaviska pokračovali popoludní \"oživením, \" presnejšie - postavením 22 drevených plastík a dražbou maľovanej drevenej kravy. Výťažok poputoval na pomoc sociálne odkázaným občanom.
 

Vyberte región